Kata JIWA

Wednesday, November 9, 2011

Sembelihan Cara Islam

Sempena masih berada di dalam suasana hari raya korban ini marilah bersama-sama kita mengambil iktibar daripada tindakan kerajaan Belanda yang mengharamkan sembelihan cara Islam dan Yahudi atas alasan menyakitkan binatang. Mereka seolah menutup mata tentang kajian sainstis barat sendiri bagaimana penyembelihan dalam Islam terbukti jelas mematikan haiwan dengan cara yang mengurangkan kesakitan.

Kajian saintifik diketuai oleh Profesor Wilhelm Schulze dari Jerman mendapati kaedah sembelihan dalam Islam terbaik kerana haiwan tidak mengalami kesakitan sewaktu disembelih berbanding kaedah kejutan elektrik yang digunakan di beberapa negara Barat. Hasil pemerhatian Profesor Temple Grandin dari Universiti Negeri Colorado pula mendapati haiwan yang disembelih menggunakan pisau yang tajam dengan kaedah betul memberikan reaksi tenang dan berada dalam keadaan tidak sedar ketika sedang disembelih.

Dr Aisha El-Awady pula mengatakan pergerakan dan kekejangan yang berlaku selepas haiwan itu disembelih, bukan akibat kesakitan tetapi akibat denyutan diikuti keadaan tenang. Proses itu menyebabkan darah dikeluarkan dari badan sepenuhnya. Kaedah Islam juga memastikan saluran udara, kerongkong dan dua urat leher dipotong tanpa menjejaskan saraf tunjang. Kaedah ini membolehkan darah keluar membuak-buak dari badan haiwan dan menghasilkan daging yang bersih. Inilah keindahan Islam yang sentiasa menanamkan sifat ihsan termasuk ketika menyembelih binatang.

Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya Allah mewajibkan berbuat ihsan ke atas tiap-tiap sesuatu dan apabila kamu menyembelih, sembelihlah dengan cara paling sempurna, tajamkan pisau kamu supaya haiwan itu cepat dan mudah mati,".

Sesungguhnya, Islam itu syumul (menyeluruh) dan ia meliputi seluruh aspek kehidupan termasuk di dalam urusan makan dan minum.

Wallahua'lam.

Dipetik daripada : http://ekhutbah.wordpress.com/2011/11/02/khutbah-aidil-adha-1432h/

2 comments:

  1. salam aidiladha :)

    seumur hiudp yna sekali je pernah tgk org melapah dgg lembu :)

    ReplyDelete
  2. selamat hari raya haji tokwan :)

    ReplyDelete

Kalam Dari Pondok Tua

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...